Zangpedagoog

In mijn lespraktijk geef ik met evenveel plezier les aan de (aankomende) professional als aan de amateur, beginnend of gevorderd.
Daarnaast hou ik erg van de dynamiek van groepen. Het privéles geven wissel ik dan ook graag af met workshops voor koren. Ook hier is het zangniveau van de koren heel divers.

Het streven naar de hoogste economie in het zingen is een belangrijke pijler van haar methode: met een minimum aan krachtsinspanning een maximaal rendement in volume en toonkwaliteit behalen. Verder wordt groot belang gehecht aan het opschorten van het, vaak zo belemmerende, oordeel. Liever dan elementen van de klank (heesheid, instabiliteit, spanning, slijm op de stem) als onwenselijk, lelijk, onbruikbaar terzijde te schuiven, onderzoeken we hoe ze bijdragen aan de klank.

 

Individuele lessen

We onderzoeken in de les waar uitbreiding van de stem mogelijk is. De nauwe verbinding tussen stem en oren is in het zingen cruciaal en ook de fysieke waarneming van de klank is een belangrijk aspect. Eisen aan en oordelen over de klank (ex: teveel vibrato, wilde lucht, kelige klank) proberen we op te schorten. Daardoor ontstaat grotere vrijheid en kunnen beperkende ideeën over de toonproductie aan de oppervlakte komen en aangepast of losgelaten worden.

Het werken aan klank op deze manier wordt door veel leerlingen als enorm bevrijdend ervaren. En ik denk dat het de enige manier is om verder te komen. Om onze mogelijkheden uit te breiden moeten we immers daar gaan zoeken waar we nog niet eerder hebben gekeken. Hoewel ik geen geregistreerd Lichtenberger docent ben, maak ik in mijn lesgeven heel veel gebruik van deze methode (Klankgeorienteerd zingen).

Zelf ben ik er al een jaar of 7 in aan het lesnemen en experimenteren. Individuele lessen vinden plaats bij mij thuis (Utrecht).

 

Workshops voor koren
De werkwijze in koorcoachings is vergelijkbaar met die in de individuele lessen. Centraal is de individuele waarneming van de klank. En natuurlijk, omdat we het hier hebben over koren, de waarneming van de koorklank. In het samen zingen ontmoeten we elkaar in klank. En wanneer we de klank dieper gaan ervaren, wordt ook die ontmoeting dieper.

Veel koorzangers ervaren in mijn workshops het zingen op een voor hen nieuwe manier. Ik werk in het algemeen vrij uitgebreid aan een basisklank, maar ga ook altijd naar de toepassing van dat wat we hebben ontdekt in het repertoire waar het koor mee vertrouwd is.

Koren waar ik mee heb gewerkt zijn onder meer: Coqu (Utrecht), Hoorns Kamerkoor, Psalmenkoor Barneveld, Vrouwenkoor Ludiek, cantorij van de Geertekerk, Flevo's Mannenkoor.

 

Afspraken kunnen direct via een mail aan eputter@casema.nl