Pansori Living Sound

Sinds eind 2010 werk ik met stem volgens “Pansori Living Sound”. "Pansori Living Sound" is een unieke en fascinerende manier van zingen, waarin de menselijke stem gebruikt wordt als instrument voor genezing en groeiend bewustzijn.

 

Hoe werkt Pansori Living Sound

De klankt versnelt het streven naar evenwicht.
Waar chaos is zal vanuit de natuur een natuurlijk streven naar ordening op gang komen. Dat is wat ziekte is: er is een verstoring in het systeem en het systeem werkt naar een (nieuw) evenwicht toe. Het werk van onderzoekers als Chladni, Jenny of Emoto, maakte ons bewust van de ordenende werking die klank heeft. De prachtigste, evenwichtige patronen ontstaan wanneer we chaotisch uitgestrooide zandkorrels op een metalen plaat in trilling brengen met klank, of wanneer we waterkristallen met positieve boodschappen toespreken, of muziek laten “horen”. De klank waarin hoge frequenties aanwezig zijn, verschaft ons toegang tot het menselijk systeem. De uitwerking is snel en diep en raakt tegelijkertijd het fysieke, het emotionele, het mentale, het sociale en spirituele niveau.


Met welke vragen kun je bij me terecht?

Ik ben zo getraind dat ik in principe met elke vraag overweg kan. Het zingen kan zich richten op een vraag op sociaal gebied (ik durf me niet te uiten in groepen), op fysiek gebied ( ik heb een hinderlijke piep in mijn oren), mentaal en emotioneel gebied. Ook kan ik je leren zelf zo te zingen.

Ik specialiseer me in klachten van het oor en hersenletsel. Bij klachten van het oor weet ik hoe bedreigend dat is voor collegae-musici.
Bij hersenbloedingen en herseninfarcten heb ik ervaren hoe belangrijk het is snel met behandeligen te beginnen om nieuwe neurologische verbindingen mogelijk te maken.

 

Mijn weg naar Pansori Living Sound

Ruim 8 jaar geleden begon ik in individuele lessen te werken met Yvonne de Bruijn. Hoewel ik dacht bij haar traditionele zangles te zullen krijgen, bleek al gauw dat ik onder haar leiding veel dieper in de klank kon “afdalen” en daarin allerlei ontdekkingen deed, zowel over de mogelijkheden van de stem, als over mezelf.
Een hoofdstuk hierover is opgenomen in haar boek The Voice, The Body and The Brain – the Art of Resonance.
Wanneer ik aandachtig aanwezig bleef in de klank werd ik me gewaar van de meest wonderlijke dingen. In de eerste les had ik een synestetische ervaring. Het werd geel voor mijn ogen en ik werd verschrikkelijk blij. Niet lang daarna kwam er een beeld op mijn netvlies. En voelde ik hoe graag ik daar naar toe zou willen gaan, maar niet durfde.

Door onder haar leiding steeds weer diep in de klank te horen en te beleven, kon ik mezelf bevrijden van een op dat moment zeer blokkerende podiumvrees. Later kwamen ook andere mij belemmerende patronen dankzij de klank in beweging. Eenmaal in het bewustzijn konden ze uiteindelijk oplossen.
Ik herinner me een les bij Yvonne waarin ik uitriep: wat jij kan, dat moet je mij ook leren. Een half jaar later begon ik opleiding Pansori Living Sound (PLS), die ik in 2010 afrondde.

Inmiddels ben ik docent aan diezelfde opleiding, een 3-jarig leertraject voor Pansori Living Sound klanktherapeuten. Als je meer wilt weten over PLS of over de PLS-opleiding, kijk dan op de site www.pansori-network.org Je vindt daar ook een lijst met Pansori-therapeuten en hun specifieke aandachtsgebieden.
PLS is bruisend in beweging. Er wordt volop onderzoek gedaan naar deelonderwerpen. Om er een paar te noemen: Pansori en niet aangeboren hersenletsel (NAH), Pansori en het puberbrein, tinnitus, ME, wereldvrede, natuur, dieren, het scala is onbegrensd.